poniedziałek, 14 marca 2011

FAZA I - DZIEŃ 1

Faza pierwsza jest zdecydowanie najcięższa.
Teoretycznie trwa dwa tygodnie, ale jeżeli komuś starczy siły, dla lepszych efektów można przedłużyć do trzech tygodni. Jednak nie więcej. Wydłużanie okresu bez węglowodanów może spowodować więcej szkód niż pożytku.

Produkty całkowicie zakazane w pierwszej fazie:
- produkty z białej mąki: biały chleb, bułki, biały ryż, biały makaron (w ogóle zakazane w całej diecie)
- płatki owsiane, jęczmienne i inne, otręby (w pierwszej fazie)
- owoce świeże (niestety! ale tylko w pierwszej fazie)
- bakalie: rodzynki, figi, daktyle
- soki owocowe (w pierwszej fazie)
- słodzone napoje gazowane
- alkohol i słodycze (oczywiste :)
- warzywa: ziemniaki, marchewka, kukurydza, buraki (warzywa te mają duży indeks glikemiczny, dlatego w pierwszej fazie należy je całkowicie wyeliminować, w drugiej można bardzo sporadycznie, w trzeciej należy ograniczać)
- przyprawy i dodatki z cukrem (najlepiej czytać skład - w wielu przyprawach typu wegeta, warzywko, kostkach bulionowych jest cukier. Oczywiście nie można dać się zwariować, ale generalnie na początku możliwie całkowicie wyeliminować cukier)
- majonez (sporadycznie można majonez light), keczup, musztarda (z wyjątkiem musztardy francuskiej np. Dijon, która jest bez cukru)
- tłuste mięsa (wołowina, wieprzowina, cielęcina)
- tłusty drób - udka, skrzydełka kurczaka, parówki
- tłuste sery żółte i białe
- tłusty nabiał: mleko tłuste, masło, jogurty z dużą zawartością tłuszczu, sery pleśniowe
- olej (zastępujemy oliwą z oliwek)

Po przeczytaniu tej listy zakazów też zastanawiałam się - to co w końcu można jeść na tej diecie? :)Otóż można i to całkiem sporo.

Produkty dozwolone:
- chudy drób - pierś z kurczaka i indyka, szynka z indyka
- chuda wołowina, np. polędwica wołowa
- chuda wieprzowina, np. szynka gotowana, polędwica
- cielęcina, np. antrykot
- ryby (również wędzone) i owoce morza 
- ser żółty o niskiej zawartości tłuszczu (ograniczone ilości)
- chudy biały ser, chudy twarożek wiejski, serek homogenizowany naturalny
- ser mozarella (light, ale normalny też może być), serek tofu
- mleko 0% lub 0,5%
- jogurt, kefir (0%-2%)
- wszystkie warzywa (fasolka szparagowa, kalafior, bakłażan, brokuły, fasola, groch, szparagi, szpinak)
- oliwki i oliwa z oliwek
- jajka (bez ograniczeń)
- bakalie: orzechy włoskie, laskowe, migdały, pestki dyni i słonecznika (należy uważać z ilością, ponieważ mają dużo kalorii - mimo że są bardzo zdrowe)
- masło orzechowe (max 2 łyżeczki dziennie, trzeba patrzeć na skład, bo niektóre zawierają cukier)
- słodycze bez cukru, do 75 kcal dziennie (guma do żucia, cukierki bezcukrowe np. Alpenliebe, dropsy bez cukru, galaretka bez cukru - ale z tego co wiem to w Polsce ciężko dostać).
- słodzik (w ograniczonych ilościach)
- herbata zielona, herbaty ziołowe (mięta, rumianek, skrzyp, dziurawiec)
- kawa (bez cukru lub ze słodzikiem)
- min. 2 litry wody dziennie (to ważne żeby się nie odwodnić!)


JADŁOSPIS - DZIEŃ I
I: kostka sera białego + jogurt + ziarna słonecznika, kawa bez cukru z mlekiem 0,5%
II: 2 ruloniki - zastępstwo kanapek (sałata lodowa + chuda wędlina)
III: sałatka: sałata lodowa, papryka, pomidor, tuńczyk
IV: serek wiejski lekki (3%) + migdały (ok. 20 sztuk)
V: ryba pieczona w folii + gotowana fasolka szparagowa
VI: serek wiejski lekki (3%)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz