czwartek, 7 kwietnia 2011

SŁODYCZE BEZ CUKRU

Na każdej diecie przychodzi moment, kiedy nachodzi nagle na coś słodkiego. Taki słodyczowy głód.
Na diecie South Beach, co prawda apetyt na słodycze maleje, ale niestety nie da się go całkiem wyeliminować.
W fazie ataku najlepiej lepiej pozwolić sobie na małą porcję słodkości niż potem rzucić się na całe opakowanie ciastek czy czekoladek. Na półkach sklepowych jest coraz więcej produktów dla diabetyków. Co prawda większość tych słodyczy zawiera sztuczne substancje słodzące, więc nie należy ich nadużywać. Trzeba też czytać etykiety, bo np. czasem takie słodycze mają więcej tłuszczu czy nawet więcej kalorii niż te normalne. Niektóre dietetyczne wafelki mają w składzie mąkę pszenną więc przeczą zasadom South Bech. W takim wypadku to już lepiej zjeść kostkę gorzkiej czekolady.

Poniżej przykłady niektórych dietetycznych słodyczy

Pastylki odświeżające o owocowych smakach (Altapharma)
.
Nie zawierają cukru. Zawierają substancje słodzące.
Jedna taka pastylka to ok 3 kalorie. Znaleźć je można w drogeriach Rossmann.



Lizaki bez cukru
Lizaki z syropu kukurydzianego oraz zagęszczonych soków owocowych. Nie zawierają glutenu, laktozy oraz dodatku cukru. Do nabycia w sklepie ekologicznym Eko-zdrowie.


Czekolady bez cukru 

Czekolada Gorzka Lekka Wawel
Bez dodatku cukru, zawiera substancje słodzące: laktitol E966 oraz acesulfam-e k E950. Zawiera minimum masy kakaowej 70%. 
Z tej serii Wawel produkuje jeszcze czekoladę mleczną - ale na South Beach jest niewskazana.

Czekolady Dietto Santo (mleczna, gorzka,z orzechami, gorzka z żurawiną) Wskazana oczywiście gorzka.
W produkcji czekolad Dietto zamiast sacharozy zastosowano maltitol z grupy alkoholi, który pozyskuje się z naturalnego surowca - skrobi kukurydzianej.

W czekoladzie gorzkiej jest dodatkowo więcej błonnika.



 Zalety maltitolu (zgodnie z informacją na stronie producenta Sante):
  • słodkość zbliżona do cukru (sacharozy) - Maltitol jest w 90% tak słodki jak cukier,
  • mniejsza kaloryczność niż cukier (2,1 kcal/gram w porównaniu z 4 kcal/gram cukru),
  • ogranicza ryzyko wystąpienia próchnicy zębów. Maltitol jest odporny na bakterie występujące w jamie ustnej, które rozkładają cukry i skrobie uwalniając kwasy, uszkadzając szkliwo zębów,
  • może być stosowany przez diabetyków, gdyż jest wolniej przyswajalny w przewodzie pokarmowym i nie podwyższa zawartości glukozy we krwi oraz poziomu insuliny
  • zziałanie prebiotyczne (wspomaga trawienie oraz wytwarzanie kwasu mlekowego).

Batoniki bez cukru - o różnych smakach (jogurtowo-owocowe, karmelowe, orzechowe, kokosowe)
Batoniki znalezione również na w sklepie ekologicznym www.eko-zdrowie.pl
Skład (smak orzechowy): czekolada mleczna 20%, fruktoza, pasta orzechowa (20%), masło kakaowe, mąka ryżowa (10%), słód, bezwodny tłuszcz mleczny, miazga kakaowa, migdały (5,5%), odtłuszczone mleko w proszku, aromaty, lecytyna sojowa.
Ta mąka ryżowa nie brzmi do końca dobrze, ale chyba zawsze lepsza niż pszenna. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz